La Vall d'Albaida

País Valencià

Que Déu beneeixi Islàndia

El poble islandès fa només quasi 70 anys que són un país independent. Des de llavors, va anar progressant fins aquests últims anys. Islàndia era la referència del èxit del capitalisme en aquesta nova visió globalitzada. Uns quants bancs islandesos es van embarcar en especulacions d’alt risc en el mercat financer internacional. Van utilitzar les seues empreses inversores per construir imperis. Amb orgull, els anomenaven “els viquings de les finances”.

 

Però, de sobte, en la tardor del 2008, s’acaba el somni islandès. Els tres bancs més importants del país perden milers de milions en l’especulacions. Islàndia es troba enfronta a la bancarrota nacional.

 

En aquest documental de Helgi Felixson, retransmitit per el Canal 33 en el programa “el documental”, es realitza un seguiment de varies persones durant tot el procés de la bancarrota fins el canvi de govern. Mitjançant entrevistes, diàlegs entre ells i mítings.

 

Surten frases com aquesta: “...o la nació elegeix el govern o el govern elegeix la nació!”. Per altra part, també es mostra diferents comunicats dels mitjans de comunicació islandesos, com:

 

“... Els islandesos no estaven avesats a un atur tan elevat. Al desembre 2.500 persones van perdre la feina, el doble que al novembre.”

 

“... Està a punt de començar el nostre programa anual que s’ha convertit en una àgora en que els líders polítics debaten l’any que s’acaba... Una part del país es manifesta al carrer. Únicament, no paren de fer-ho. I es nota que estan furiosos.”

 

I per supost, declaracions polítiques: “Els presidents dels partits hem acordat dissoldre aquesta coalició governamental.”

 

Tothom és conscient que Islàndia trigarà molts anys a recuperar-se en termes d’economia...

... Però, a passat el temps. Els islandesos estàn seguint exigint canvis. A poc a poc o estan aconseguint. Durant la bancarrota nacional, en totes les televisions surtien imatges d’Islàndia. Ara, durant la seua innovadora reforma constitucional, no diuen ni una.

Escribir comentario

Comentarios: 0