La Vall d'Albaida

País Valencià

#noalabocadordeanimalsenlavall

Pocs dies abans del canvi de govern del passat dia 11 de juny, l'anterior Ajuntament de la Pobla del Duc, presidida per Natalio Navarro, va accelerar les gestions administratives per construir una planta de transformació de subproductes d’animals morts de categoria 1 i 2 (les de major perillositat). Les empreses Grasas Valencianas i SIG Renovables havien adquirit un terreny de 24.000 m2 situat en l’extrem sud del terme municipal de la Pobla del Duc, entre la carretera CV-60 i el riu Missena, a menys de 100 metres de distància del llit fluvial. Concretament en el polígon 7 la partida del Monjo, parcel·les 61 i 62.

Informe sobre la planta-abocador

Els primers documents que apareixen en l'Ajuntament relacionats amb la construcció de la planta transformadora de subproductes animals daten de juliol de 2010 i és pel novembre del mateix any quan l'empresa SIG RENOVABLES S.L. sol·licita a l'Ajuntament que faça públic el projecte en l'anomenat Pla de Participació Pública (PPP). Arribat el 9 de febrer de 2011, l'ajuntament notifica a l'empresa que ha dut a terme el PPP i se li adjunta les al·legacions que s'han fet al projecte. Aquestes no són, ni més ni menys, que 35 enquestes anònimes i totes elles favorables a la construcció de la planta. Cadascú que pense el que vulga.

 

Durant aquests tràmits administratius, els veïns i colindants del lloc on es va a ubicar la planta no saben res de res, és més, alguns d'ells, preocupats pel moviment de terres que s’estan fent acudixen a preguntar a l'Ajuntament i no obtenen cap resposta.

 

El 22 de març de 2011 la confederació del Xúquer requerix a l'empresa documentació sobre la justificació de l'aigua que s'ha de gastar i una acreditació al dret de l'ús de l'aigua perquè no veu clar el projecte de la planta.

 

Dos setmanes abans de les eleccions ix un informe, dels tècnics de l'ajuntament, favorable a la viabilitat del projecte, que el secretari certificarà, amb el vistiplau de l'alcalde, el dia 18 de maig. El Sr. Navarro passa a ser alcalde en funcions. Així el 2 de juny, falten 9 dies per a l'elecció d'alcalde, entra en l'ajuntament un document de liquidació d'impostos per un total de 12.009,79€. Firmat per l'alcalde en funcions. Ara bé, aquest rebut va a nom de GRASAS VALENCIANAS S.L. una altra empresa que és la propietària dels terrenys, i no a nom de SIG RENOVABLES que és la que duu endavant el projecte.


A tres dies de prendre possessió el nou alcalde, el tràfic de documentació entre ajuntament i Conselleries augmenta considerablement. Ara, la nova corporació es troba amb el projecte de construcció de la planta més que avançat, fins al punt que en aquests moments el termini d'al·legacions que es poden fer a sigut fins avui, dimecres 23 de novembre.


Davant d'aquesta situació, veïns de la Pobla i de pobles afectats per la ubicació de la planta s’estan mobilitzant amb la finalitat de parar el projecte ja que les característiques d’aquest tipus de plantes les veuen nocives i perjudicials per als termes afectats i, fins i tot, per a la comarca. Per l'opacitat amb la que s'ha dut el procés, fins el moment, i les nefastes conseqüències que tindria el projecte per a la salut de les persones, l'agricultura, el turisme, la fauna, les aigües, l'atmosfera i el medi en general.

Reunions informatives express

Per tal de tindre temps suficient per presentar al·legacions fins avui dimecres, el passat dijous 17 de novembre es va fer una reunió informativa a la Pobla del Duc. El divendres 18, se’n va celebrar una segona al Palau d’Otos, a la qual assistiren els alcaldes de Carrícola, Bèlgida, la Pobla del Duc i Otos i nombrosos veïns i representants d’associacions.

 

El dilluns 21 de novembre es va repetir una nova reunió en el saló d'actes de l'ajuntament, que va ocórrer a les 20h, on es va recordar la forma de participar per al·legar fins avui dimecres.

La mobilització i participació de la ciutadania

El nostre sentit comú diu que tot aquest assumpte pareix un frau i una corruptela política, que segurament es vorà quan d’ara endavant es busque i s’obtinga més informació.

 

Totes les al·legacions que s’han presentat abans d’avui, dimecres pel matí, deuen ser contestades abans de continuar amb el projecte de l’abocador. El nombre d’al·legacions per tant, donarà un termini de temps essencial per a que ajuntaments i persones de la comarca puguen estudiar i preparar les accions per a oposar-se a l’abocador. Tambe és el nombre d’al·legacions en si mateix una expressió clara i formal dels ciutadans, contra un abocador possiblement mal ubicat, i possiblement també perillós i fill de l’engany i la mentira.

 

De moment, s’ha creat una pàgina a Facebook amb urgència (més baix), per tant i de moment, es pot fer seguiment a la pàgina de Facebook, es pot consultar als ajuntaments esmentats i tal volta caldria pensar a constituir una associació. 

 

En matèria de plataformes socials, Facebook, etc., és molt important participar, donar opinions, afegir-se i fer-se amics, seguir les pàgines, “reenviar” les entrades amb interés, convidar als events… és la forma de dir “no” en aquest nou medi d’Internet 2.0. Alguns col·lectius ja estan menejant-se tan sols un dia després de la primera reunió.


Davant tal situació només ens queda la mobilització de les persones. Per això s’ha posat a disposició de tot aquell qui vulga fulls per a la recollida de firmes en CONTRA DE LA CONSTRUCCIÓ D’UNA PLANTA DE RESIDUS ANIMALS.

Enllaços relacionats

Plataforma "No al vertedero de animales en la Vall" - Facebook

 

Fonts del Contingut.

 

Animals Morts i Materials de Perillositat 1... Document

 

Mobilitzacions a la vall d'Albaida... Article TV Digital Ontinyent

 

Informe sobre la planta de transformació... Article

 

Els Mitjans de Comunicació.

 

Las Provincias - Vecinos de la Pobla del Duc se oponen...

 

NLC NewslaCostera - La Pobla del Duc: de la "Raïmà",...

 

Comarcalia.info - L'ex alcalde de la Pobla del Duc va accelerar...

 

Ziudad.es - No a la ubicación en la Vall d'Albaida...

 

Per a compartir.

Escribir comentario

Comentarios: 1
  • #1

    XARA (miércoles, 23 noviembre 2011 18:21)

    En la pàgina web de la revista cultural XARA: www.lapobladelduc.org podeu trobar informació sobre la planta