La Vall d'Albaida

País Valencià

1a Mostra de Cinema i Medi Ambient

Esdeveniment - Colla Ecologista L'arrel Ontinyent
Esdeveniment - Colla Ecologista L'arrel Ontinyent

La 1a Mostra de Cinema del Medi Ambient d’Ontinyentes celebrarà del 12 al 23 de juny al Centre Cultural Caixa Ontinyent, oferint als interessats tant projeccions com xerrades i tallers. L'objectiu de la mostra essensibilitzar a la ciutadania amb el medi ambienti demostrar a tots i totes que altre món es possible. Aquesta iniciativa està impulsada per l’Ajuntament d’Ontinyent, la Colla Ecologista l’Arrel, el Cine Club Utiye i Caixa Ontinyent.

Agenda de la Mostra en Ontinyent

Programa "I Mostra de Cinema i Medi Ambient
Amb aquest arxiu en pdf, trobareu més informació sobre tot el programa.
programa-mostra-cinema-del-medi-ambient-
Documento Adobe Acrobat 100.3 KB

 

Extret de l'Esdeveniment publicat per Facebook

DOCUMENTALS

Tornar a jugar
TO: Play Again (llengua original: anglés. Subtitulada en català).
Director: Tonje Hessen Schei. Durada: 88 min. Any: 2010. País: EUA.
Sinopsi: en una època on els xiquets passen més temps dins el món virtual que el natural, Play Again desconnecta un grup d’adolescents amb grans habilitats tècniques i els porta a la seua primera aventura salvatge. El documental mostra la fascinació que sorgeix del temps emprat a la natura i la consegüent inspiració per realitzar accions en favor d’un futur sostenible.
Projecció: dimarts 12 de juny a les 20 h

I el riu continua corrent
TO: Y el río sigue corriendo (llengua original: castellà).
Director: Carlos Pérez Rojas. Durada: 70 min. Any: 2010. País: Mèxic.
Sinopsi: des del 2003, el govern mexicà pretén construir La Parota, una presa hidroelèctrica que inundaria diverses comunitats al sud d’Acapulco. Y el río sigue corriendo ens porta per la resistència de camperols i camperoles que, a través de la seua vida i treball, ens expliquen l’amor que tenen per la terra.
Projecció: dimecres 13 de juny a les 20 h

Yasuni: dos segons de vida
TO: Yasuni: dos segundos de vida (llengua original: castellà).
Director: Leonardo Wild. Durada: 90 min. Any: 2010. País: Equador, EUA, Àustria.
Sinopsi: el documental mostra, a escala nacional (Equador) i internacional, la proposta equatoriana de no extraure el cru i deixar-lo al sòl. Aquesta proposta, anomenada “Iniciativa Yasuní-ITT”, es relata a través de diferents punts de vista d’actors i habitants de la zona. Un plantejament únic al món.
Projecció: dijous 14 de juny a les 20 h

Jo vaig comprar una selva tropical
TO: I bought a rainforest (llengua original: anglés. Subtitulada en castellà).
Director: Jacob Andrén i Helena Nygren. Durada: 58 min. Any: 2010. País: Suècia.
Sinopsi: Jacob Andrén és un xicot normal que anava a l’escola els anys 80. Com en moltes escoles del món occidental, s’involucrà en accions de recaptació de fons per salvar la selva equatorial. Els professors els van instar a ajudar amb la compra d’un tros de selva. Ara ja és gran i es pregunta què va passar amb tots aquells arbres que ell i els seus companys de classe van comprar. Recorda que li van enviar un certificat, però d’això ja fa 20 anys. Realment, aconseguiren els seus esforços fer cap cosa diferent?
Projecció: divendres 15 de juny a les 21.15 h

Comprar, tirar, comprar
TO: Comprar, tirar, comprar (llengua original: castellà).
Director: Cosima Dannoritzer. Durada: 75 min. Any: 2010. País: Espanya, França.
Sinopsi: la realitzadora alemanya Cosima Dannoritze dirigeix aquesta reveladora història que explica per què els productes que comprem duren cada vegada menys. Hi detalla la programació de l’obsolescència dels objectes per incrementar el consum. Hi ha bombetes eternes? Com es pot usar un xip per ‘matar’ un producte quan arribe a un determinat nombre d’usos? Aquestes i moltes altres preguntes troben resposta en el present reportatge, en la realització del qual participa RTVE i altres televisions europees. El documental ha estat rodat a Catalunya, França, Alemanya, EUA i Ghana, un país africà que s’ha convertit en l’abocador de les “escombraries electròniques” d’Occident.
Projecció: dilluns 18 de juny a les 20 h

La mesura de l’home
TO: The measure of man (llengua original: anglés. Subtitulada en català).
Director: Marianne Korver. Durada: 56 min. Any: 2010. País: Estònia.
Sinopsi: la crisi ambiental és de debò una crisi del medi ambient o és la crisi de les nostres aspiracions, valors i hàbits? Hem gastat molta energia per canviar l’ambient i satisfer les nostres necessitats a la nostra mesura. Ara estem disposats a gastar-ne encara més per evitar les conseqüències dels canvis que hem causat. És el moment per canviar nosaltres mateixos? La història dels canvis mediambientals no tracta de la sequera o de les inundacions, i els seus personatges no són polítics o opinadors públics. Aquesta història és la meua i la teua, la que ens connecta als dos. The Measure of Man captura l’atmosfera d’anticipació, el canvi que ve en l’aire, el final de la història, tot experimentat per un advocat acomodat a Manhattan (Nova York), un barber jove a l’antiga ciutat de Hasankeyf al sud d’Anatòlia (Turquia), una família de pescadors a la pictòrica Tonlé Sap, en el cor de Cambodja, i un editor al barri, tot ecològic, de Vauban a Freiburg, al sud d’Alemanya.
Projecció: dimarts 19 de juny a les 20 h

El camí no pres
TO: A road not taken (llengua original: anglés. Subtitulada en castellà).
Director: Christina Hemauer i Roman Keller. Durada: 66 min. Any: 2010. País: Suïssa.
Sinopsi: un documental que tracta la història dels panells solars que l’expresident dels Estats Units Jimmy Carter havia instal•lat en el sostre de la Casa Blanca en una campanya visionària el 1979. El seu successor, Ronald Reagan, havia retirat els panells —acompanyant això d’un allunyament radical del programa d’energia de Carter—. Els panells solars, altament simbòlics, van estar en última instància guardats en un magatzem i oblidats. Trenta anys després, Christina Hemauer i Roman Keller van seguir la història dels dos panells en el seu viatge de retorn a Washington DC i Atlanta, Geòrgia. En la seua pel•lícula tornen amb les persones que van participar activament al programa d’energia de Carter o que van estar directament afectats per la crisi del petroli en la dècada de 1970.
Projecció: dimecres 20 de juny a les 20 h

La 4a revolució. Autonomia energètica
TO: Die 4. Revolution. Energy Autonomy (llengua original: anglés. Subtitulada en castellà).
Director: Carl-A. Fechner. Durada: 83 min. Any: 2010. País: Alemanya.
Sinopsi: A través de les històries dels seus protagonistes, el film descriu la possibilitat d’aconseguir energies 100% renovables en els propers 30 anys. Així, un prominent activista ambiental (guanyador del premi Nobel) i innovadors empresaris i polítics demostren les oportunitats que la revolució energètica proporcionarà quant al desenvolupament econòmic sostenible i a l’equitat social i econòmica.
Projecció: dijous 21 de juny a les 22.30 h

Residus no
TO: Waste not (llengua original: anglés. Subtitulada en castellà).
Director: Ruth Hessey. Durada: 26 min. Any: 2011. País: Austràlia.
Sinopsi: què és el que manté tan neta i brillant una metròpolis del segle XXI com Sidney? Tot i que ens trobem al límit d’una catàstrofe ecològica, un exèrcit de camioners, científics, ecologistes, jardiners i fins i tot un famós xef, estan treballant per fer que la quantitat de coses que tirem tornen a tindre valor.
Projecció: divendres 22 de juny a les 21.15 h

XARRADES I PRESENTACIÓ DE LLIBRE

Divendres 15 de juny a les 19.30 h
Xarrada de Miguel Ángel Soto
Xarrada-col•loqui: boscos i canvi climàtic. Situació actual.
Responsable de boscos de Greenpeace. Expert des de fa anys en la situació dels boscos a escala mundial, parlarà sobre les actuacions que Greenpeace està duent a l’Estat espanyol i arreu del planeta. Una oportunitat única per conéixer de primera mà quines són les claus del futur dels boscos planetaris.

Divendres 22 de juny a les 19.30 h
Xarrada de Ricardo Almenar
Ricardo Almenar Asensio (Tànger, 1953) és biòleg i expert independent en sostenibilitat mediambiental i desenvolupament sostenible. Ha estat professor visitant de les càtedres UNESCO i Mediterrània del Patronat Sud-Nord de la Universitat de València i ha participat en diversos projectes d’investigació de la realitat mediambiental valenciana.
Autor de llibres com: La sostenibilidad del desarrollo: el caso valenciano (2000), El proyecto necesario. Construir desarrollo sostenible a escala regional y local (2002), Transvase del Ebro y Comunidad Valenciana. Artículos, conferencias e informes para la sostenibilidad hídrica de un país mediterráneo (2005).
Presentarà el seu darrer llibre: El fin de la expasión: del mundo-océano sin límites al mundo-isla.
S’obrirà un col•loqui sobre “com eixir de la crisi sense crear-ne una altra?”.

TALLERS D’ART I AMBIENT

Dissabte 16 de juny d’11 a 13 h
1r taller: dels teus periòdics no creixen plantes?
(Animació stop motion i germinació).
Objectiu de l’activitat: l’observació i l’anàlisi dels cicles naturals, per ser capaços de treballar des de la part més micro (d’una producció audiovisual) i reflexionar a escala global sobre les sis erres (revaloritzar, reestructurar, reduir, reciclar, reutilitzar, redistribuir).
Edat dels participants: destinat a joves d’entre 6 i 14 anys.

Dissabte 23 de juny d’11 a 13 h
2n taller: la natura viva
(Construcció de traumatrops).
Objectiu de l’activitat: fer comprendre que mitjançant els dibuixos o el cinema es poden contar històries, i que aquestes històries poden tindre un caire divulgatiu i de conscienciació sobre el medi ambient.
Edat del participants: destinat a joves d’entre 6 i 14 anys.

3r taller: l’equilibri en moviment
(Construcció de mòbils).
Objectiu de l’activitat: treballar el concepte de sostenibilitat des de la construcció de mòbils (xicotetes escultures dinàmiques) on l’equilibri com a concepte plàstic també depén de la composició dels seus elements, el temps i el moviment.
Edat dels participants: destina

Campanya de difusió

Els blogs relacionats amb l'ecologia en la Vall d'Albaida, més la participació dels mitjans de comunicació d'àmbit local, fan menció i difonen aquesta mostra de exposició de documentals i xerrades: